dilluns, 8 d’abril del 2013

Mor Bigas Luna



José Juan Bigas Luna (Barcelona, 1946 - La Riera de Gaià, Tarragona, 2013), conegut artísticament com Bigas Luna, va morir la matinada del dissabte 6 d'abril als 67 anys, a conseqüència d'un càncer. Un cineasta amb una carrera extensa i diversa, una filmografia molt personal que barrejava l'erotisme amb el retrat de la societat espanyola.

Fotògraf professional arriba al món del cinema des de la publicitat, el disseny i les arts plàstiques. S'estrena a la gran pantalla amb 'Tatuaje' (1976), adaptació de l'obra homònima de Manuel Vázquez Montalban, es dona a conèixer internacionalment amb 'Bilbao' (1979) en ser seleccionada per a participar en el Festival de Cinema de Cannes i amb 'Jamón, Jamón' (1992) guanya el Lleó de Plata al Festival de Venècia i el premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Venècia el va tornar a premiar pel seu guió de 'La teta y la luna' (1994). Actualment estava treballant, amb col·laboració amb el productor Carles Porta, en 'Segundo origen' que s'inspira en la novel·la Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo.

A part del cinema, la seva activitat abastava molts camps: descobridor d'actrius i actors importants en la indústria espanyola, adaptacions teatrals espectaculars ('Comedias bárbaras', de Valle Inclán, el 2003), video-art, escola personal de joves cineastes, documentals, espots publicitaris, exposicions de pintura, ostentacions gastronòmiques, director de cabaret, a part de la seva passió per l'agricultura ecològica.

Era un savi del bon viure i podriem parlar d'un creador global.

El cinema ha perdut a un dels seus realitzadors més interessants, la cultura a un dels seus més polifacètics representants i els seus amics a un ser extraordinari.