dimecres, 2 d’octubre del 2013

Els bibliotecaris recomanen...

La Bibliotecaria de Auschwitz

Antonio G. Iturbe   N Itu



Novel·la basada en fets reals de l'escriptor aragonès Antonio G. Iturbe, amb més de 20 anys dedicat al periodisme cultural. Ha publicat les novel·les Rectos torcidos i Días de sal, i és autor de la col·lecció de llibres infantils Els Casos de l'inspector Sito i el seu ajudant Mai Tinc-Po. Barcelona: Planeta 2012

A la barraca 31 del camp de concentració d'Auschwitz, Fredy Hirsch va aixecar en secret una petita escola clandestina, incloent una petita biblioteca, amb només 8 llibres, de la qual es va fer càrrec la jove de 14 anys Dita Kraus. Els adults llegien i exercien de professors per als centenars de nens jueus deportats, explicant coses de fora d'aquells murs, tot intentant transmetre i crear una mica de normalitat dins d'aquell horror.

En l'actualitat Dita té 83 anys i viu a Israel, i no dóna cap importància al fet d'encarregar-se d'aquella minúscula biblioteca, tot i que el que ella va fer, va ser molt més que això. Un llibre per a no oblidar els horrors del passat i reconèixer la valentia i vitalitat d'aquesta supervivent. 

Recomanació feta per la Biblioteca de Polinyà.