dimecres, 20 de juny de 2012

Mor Emili Teixidor

Emili Teixidor (Roda de Ter 22 de desembre de 1933- Barcelona 19 de juny de 2012) pedagog, escriptor i comentarista amb una llarga dedicació al món de la literatura infantil i juvenil, i a la novel·la per adults. Ha participat en la promoció de la lectura en diversos mitjans de comunicació.
És autor de narracions juvenils tan conegudes com L'ocell de foc (1972), El crim de la hipotenusa (1988), Cor de Roure (1994) i L'amiga més amiga de la formiga Piga (Premio Nacional de literatura infantil 1997). Per a adults havia publicat Sic transit Gloria Swanson (1979, premi de la Crítica Serra d'Or), Retrat d'un assassí d'ocells (1988), El Llibre de les Mosques (1999, Premi Sant Jordi), Pa Negre (Columna, 2003, Premi Nacional de Literatura, Premi Joan Crexells, Premi Lletra d'Or i Premi M. Àngels Anglada), Laura Sants (Columna, 2006), i Els convidats (Columna, 2010). Cal destacar un interessant llibre per incitar a llegir La lectura i la vida.
El febrer d'enguany fou el primer doctor Honoris Causa de la Universitat de Vic. Darrerament també havia rebut el Premi Jaume Fuster que atorguen per votació els socis de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català , que atorguen editors i llibreters.
Emili Teixidor ha estat una persona afable i comunicativa, sempre disposada a col·laborar amb escoles i biblioteques, com ho mostra el fet de les seves múltiples xerrades amb mestres i bibliotecaris.

A la Biblioteca Josep Pla podeu trobar part de la seva obra.