dimecres, 23 d’octubre del 2013

Els bibliotecaris recomanen...

El meu secret del meu turbant

Nadia Ghulam i Agnès Rotger  N Ghu

Aquesta és la primera novel·la de Nadia Ghulam, una jove nascuda a Kabul l'any 1985 que, en col·laboració amb la periodista Agnès Rotger (1973), va decidir escriure aquesta versió novel·lada de la seva pròpia historia. L'obra ha estat guanyadora del "Premi Prudenci Bertrana" de l'any 2010.
La Nadia Ghulam és una afganesa a la casa de la qual, durant la guerra civil d'Afganistan, va caure una bomba que li va causar greus ferides i cremades. Quan va sortir de l'hospital, el règim talibà s'havia instaurat a l'Afganistan. Per poder treballar i alimentar la seva família, va prendre una decisió radical: fer-se passar per home. Anys més tard, una ONG decideix portar-la a Catalunya, on s'instal·la amb una família que l'ha acollida i, gràcies a ells, pot dedicar-se a estudiar, la il·lusió més gran de la seva vida.
La història novel·lada però real de la Nadia és colpidora. El relat de la seva experiència resulta enriquidor i aterridor. Enriquidor perquè et fa sentir el coratge immens que li va permetre sobreviure a ella i la seva família en circumstàncies extremes, i aterridor perquè assistim en primera persona als terribles patiments a què la Nadia es va veure sotmesa per culpa d'una guerra de la qual en va rebre conseqüències físiques i morals. Et fa veure ben clar la nostra situació privilegiada, que contrasta radicalment amb la misèria, la violència i la discriminació social que ha sofert ella. Un relat que et transmet una sèrie de valors i coneixements que no s'obliden mai. Molt recomanable pels amants de les històries basades en fets reals.
Recomanat per la Biblioteca de Santa Margarida de Montbui.