dimecres, 17 de setembre del 2014

Recomanació: Dispara yo ya estoy muerto

Júlia Navarro va néixer a Madrid al 1953, és escriptora i periodista especialitzada en l'àmbit polític. Ha treballat amb nombrosos mitjans de comunicació com Telecinco, CanalSur, la Cadena SER... Actualment, fa d'analista política a l'agència Europa Press.
Pel què fa a l'aspecte literari, Júlia Navarro va debutar en l'àmbit de la ficció amb la novel·la "La Hermandad de la Sábana Santa" al 2004 que va ser un èxit en vendes a Espanya i a l'estranger. A partir d'aleshores, ha guanyat nombrosos premis com el de "Qué leer" a la millor novel·la espanyola (2004), el Premi Pluma de plata de la Feria del Libro de Bilbao (2005)...
"Dispara, yo ya estoy muerto" fa un repàs dels moments històrics més destacats des de finals del segle XIX fins al 1948. Sobretot, es centra en el conflicte entre Israel i Palestina. Els grans protagonistes de la història són dues famílies, els Zucker (jueus) i els Ziad (àrabs), que enllacen la seva vida generació rere generació gràcies al vincle de l'amistat. Una amistat tan forta que superarà les diferències religioses i polítiques que separen aquestes dues cultures i viurà al llarg de les diferents generacions.
Aquesta novel·la és una obra molt recomanable: està formada per petites històries que, com les peces d'un trencaclosques, reconstrueixen una faceta de la història contemporània. Ens trobarem amb amors impossibles, una situació política difícil i la presència de l'amistat per sobre de tot. És una novel·la que, apart de cuidar els detalls històrics, ens narra els fets de forma imparcial sense condemnar cap de les dues parts ni caure en el victimisme.
Autor: Julia Navarro
Títol: Dispara, yo ya estoy muerta
Editorial: Plaza & Janés, 2013

Recomanat per Bib. Pare Ignasi Casanovas. Santpedor