dimecres, 5 de novembre del 2014

La Caixa de la Tardor: un projecte nou!

Aquest matí de dimecres, que ens hem llevat amb un dia plenament de tardor, l'Ester ha anat a la Llar d'Infants Tres Pins, carregada amb una capsa plena fins dalt folrada de paper de diari, fulles seques, bolets i castanyes, un davantal i un cistell. Avui la Biblioteca Josep Pla ha posat en marxa un projecte nou pensat per als nens i nenes de les classes de 2 a 3 anys de la llar, que també s'ha posat en marxa per les dues llars d'infants municipals de Ribes en paral·lel.

Sota el títol Les caixes de les estacions de l'any farem quatre sessions per classe al llag de tot aquest curs i hi treballarem amb la caixa de la tardor, la caixa de l'hivern, la caixa de la primavera i la caixa de l'estiu. És un projecte pensat per promoure el gust per la lectura entre els més petitons (en aquest cas la lectura d'imatges) i a banda de triar i remenar els contes sobre l'estació de l'any que toqui, es treballaran dites, colors, sons i cançons. A cada sessió hi explicarem un conte que servirà per presentar el material que trobaran a la caixa. I la caixa de l'estació es quedarà unes setmanes a la llar perquè les educadores puguin treure'n el màxim profit i els nens i nenes puguin mirar tots els contes que els hem escollit. 

La Caixa de la Tardor:  

Avui hem portat la caixa de la tardor a la classe de les tortugues i a la classe de les girafes!

Hem parat la taula amb tot el material de la Tardor. 

Hem parlat de la Senyora Tardor, que no fa gaire va arribar a la biblioteca i ens va ensenyar tot el que portava a les butxaques de la seva faldilla i del seu davantal: bolets, carbasses, fulles seques, castanyes i els colors de la tardor!


De la butxaca del davantal va treure una dita: Groc, vermell, taronja i marró, són els colors de la Tardor. De dins la caixa hem mirat unes imatges de fruits de tardor ordenades per aquests colors.

De dins la caixa l'Ester ha tret un conte: Ton i Rita a la Tardor, de Sylviana Dicovskiy i il·lustrat per Sofía Balzola, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. És un conte acompanyat per un CD, i aquesta és la gràcia, que mentre s'explica el conte pots escoltar els sons que et proposen i fins i tot alguna cançó. Hem escoltat el so de quan trepitgem fulles seques, dels ocells, del riu, de les granotes...


Hem sentit el sorollet que fa la pluja i els trons. Hem vist un cargolet que sortia d'entre unes fulles seques...

I hem conegut un esquirol amb una cua llarga i peluda, i unes orelles escabellades, que volia menjar una pinya! Hem repartit un titella amb un esquirolet fet amb un bastonet de gelat, i tots junts hem cantat Plim, plim, plim, pliiiiiiim salta l'esquirol.
 
 

Hem acabat l'activitat cantant la cançó M'agrada la Tardor.
Podeu fer una ullada al llistat de material que hi ha a la caixa de la tardor tot seguit.



Dimecres que ve portarem la caixa de la tardor a la classe de les vaquetes!

Ara ja hem començat a treballar amb la caixa de l'hivern... quines sorpreses hi trobarem?

Bones lectures de tardor!