dimecres, 17 de febrer del 2016

Formació d'usuaris als alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Xaloc

Des de començament d'aquest curs 2015-2016, la Biblioteca Josep Pla ha estat treballant amb un nou projecte de formació d'usuaris destinat als alumnes d'ESO (Educació Secundària Obligatòria). La proposta va sorgir en paral·lel a altres projectes que s'han anat posant en marxa a l'Institut Alexandre Galí d'aquí Les Roquetes, però un cop iniciat també s'hi ha sumat l'Institut Xaloc. Entre els mesos d'octubre i novembre es va fer la formació als quatre grups de 1r d'ESO de l'Alexandre Galí, entre el mes de gener i principis de febrer s'ha fet la formació als quatre grups de 4rt d'ESO també de l'Alexandre Galí, i avui hem començat la formació a un dels dos grups de 1r d'ESO del Xaloc. 

Anys enrere s'havia provat de formar els alumnes de secundària seguint el format d'una visita escolar. Eren visites on es feia una presentació teòrica, informativa, amb una projecció d'imatges sobre el funcionament de la biblioteca i una mostra de serveis i recursos que els podien ser més útils.

El nou projecte BIBLIOinforma't parteix d'una necessitat que ens expressen els coordinadors pedagògics de l'institut i el propi professorat: cal formar els alumnes de cara els crèdits de síntesi i els treballs de recerca. Amb aquests objectius definits la biblioteca planteja un projecte pilot de formació d'usuaris amb una durada d'un matí: una primera part (1 hora) d'explicació teòrica, similar al què ja s'havia fet temps enrere però centrat en la recerca d'informació, i una segona part (1 hora) dedicada a resoldre un cas pràctic on els alumnes han de resoldre unes preguntes amb els recursos que la biblioteca els posa al seu abast (el catàleg i internet).  

Avui, dimecres 17 de febrer, ha sigut el torn del grup de 1r d'ESO A de l'Institut Xaloc. Una vintena d'alumnes acompanyats per dos dels seus professors han seguit l'activitat proposada. S'ho han pres seriosament: durant la part teòrica han estat atents a l'explicació i fins i tot han fet preguntes. Després d'una breu pausa per esmorzar i espargir-se una miqueta, han entrat a la sala polivalent de la biblioteca i han rebut les pautes per resoldre l'activitat pràctica que els hem proposat. Tots cinc grups han aconseguit respondre totes les preguntes que se'ls han fet al voltant d'un quadre i han trobat a prestatgeria una guia de viatges que se'ls demanava, per tant: prova superada! 

Material de suport per la part pràctica de la formació

Els grups es formen a l'atzar en funció del gomet de color enganxat al fragment del quadre que ha tocat a cadascú

Un grup llegint i comentant les preguntes que els toca resoldre

Treball en grup

Els quatre fragments del quadre El crit serveixen per formar un dels grups de treball

Cada grup té un ordinador d'internet i catàleg assignat

Cerques al google

Ep! Les consultes a internet no es fan com una pregunta, cal triar paraules clau

Cercant informació a la viquipèdia: un recurs molt utilitzat pels estudiants

Un grup buscant una guia de viatges al prestage

Signatura de les guies de França: van ben encaminats!

Sí! Aquest grup ha trobat la guia de viatges que havien localitzat al catàleg de la biblioteca al seu lloc

Quina satisfacció trobar el llibre ben col·locat de manera ràpida i autònoma: molt bé!

 Des de la Biblioteca Josep Pla felicitem doncs, a tots els alumnes participants en aquesta formació, tant els de l'Institut Alexandre Galí com els de l'Institut Xaloc, i els convidem a ser usuaris actius, a que tots i totes tinguin carnet de la biblioteca a punt per mitjans del mes de març quan els tocarà realitzar el crèdit de síntesi i el treball de recerca. Us esperem a la biblioteca!